image
image
image
image
image
image
image
image

Hőstressz


Minden tejtermelő tehenészet számára komoly szakmai kihívás a nyári időszakban tartástechnológia biztosítása.

A gazdasági eredményeket, az egész ezt követő időszakra képesek befolyásolni a nyár kedvező és kedvezőtlen hatásai.

A nyári időszak kedvezőtlen hatásainak a kivédéséhez kívánok egy kis segítséget nyújtani.

4 rá tíz percet és olvassa el ventilátor és termékajánlatunkat, valamint Elek Péter tanulmányát!

Biztos vagyok benne, hogy ez a tíz perc sokszorosan meg fog térülni Önnek.

 

Istállói ventilátorok

 

Ventilátor

 

 

MVH kód: 22212

Egyedi azonosító : 51310308

VTSZ : 84145920

 

Forgalmazó kódja :81 DeLaval Kft

Csoportkód besorolása : 5131 Ventilátorok

Gyártó ország :Hollandia

48.500 m³ / h maximális légmozgatás

6 fokozatban állítható légmozgatás az alábbiak szerint :

1. fokozatban : 9.700 m³/h

2. fokozatban : 14.550 m³/h

3. fokozatban : 19.400 m³/h

4. fokozatban : 24.250 m³/h

5. fokozatban : 29.100 m³/h

6. fokozatban : 48.500 m³/h

Rendkívüli hatékonyság : 26,2 Watt / 1000 m³/h

Egyedül állóan alacsony zajszint : 67 dB (A)

Motorteljesítmény : 1.3 kW / 2.8 A

Feszültség : 400 V / 50 Hz

IP 55 motorvédelem

Fordulatszám : 550 rpm

Tömeg : 45 kg

Maximális légmozgatás : 146 m

Speciálisan hosszú élettartamú ékszíj, amely nem igényel utófeszítést

A lapátkerék nem korrodálódik ( polipropilén + üvegszál )

speciálisan az agresszív környezetre kifejlesztett galvanizált ventilátor rácsozat

A ventilátorok vezérlése fél automata és automata módon lehetséges.

Félautomata vezérlés esetén a beállított hőmérséklet elérésekor a ventilátorok a beállított fokozatban indulnak el,

automata vezérlés esetén pedig minden 1°C emelkedésnél egy magasabb pozícióba kapcsol.

Az istállókban elhelyezésre kerül:

13 méterenként,1db DeLaval DF1300 ventilátor,

Beszerelő készlet,

Motorvédő kapcsolók,

Üzemmód kapcsoló kézi működtetés, vagy automatikus vezérlő,

Szerelési segédanyagok.

Igény szerint párásító rendszer, egyedi ajánlat alapján.

Minden szarvasmarhatartó tapasztalta már a nagy nyári hőség termelési mutatókra gyakorolt kedvezőtlen hatását.

A szárazonállás során elszenvedett hőstressz csökkenti a megszülető borjak testtömegét és negatívan hat a következő laktációs teljesítményre is.

A laktációban nagy meleg következtében csökken a napi szárazanyag-felvétel és a termelés. Romlanak a szaporodásbiológiai mutatók, növekszik a termékenyítési index, csökken az ivarzók száma, gyakoribbá válik az embrióelhalás.

A meleg, különösen akkor, ha nedvességgel, almozási hiányosságokkal is párosul, kiváltó oka lehet a tőgygyulladásos esetek nagyobb előfordulásának, a szomatikus sejtszám állományszintű emelkedésének.

Megfigyelhető, hogy melegben gyakoribbá válik a bendőacidózis és az ezzel járó sántaság. Ennek okai a kérődzési idő lerövidülésében, a váltakozó étvágyban és a tehén szervezetében működő puffer-rendszerek kapacitásának csökkenésében rejlenek.

A meleg nyári hónapok idején az elsődleges cél, hogy fenntartsuk a tehén homeosztázisát, a termelését és elkerüljük a szaporodásbiológiában bekövetkező hullámvölgyet.

Az alábbiakban azokat a legújabb tartási takarmányozási ajánlásokat foglaltuk össze, melyek alkalmazásával csökkenthető a hőstressz kártétele.

A hőstressz megelőzése

Hőstressz alakul ki, ha a környezeti hőmérséklet, relatív páratartalom, napsugárzás, légmozgás, együttes hatására olyan környezet alakul ki, amely meghaladja a tehén termoneutrális zónáját.

A hőstressz kezelésének legkézenfekvőbb megoldása, ha kialakulását előzzük meg. A megelőzési eljárások célja, hogy csökkentsék, vagy meggátolják a szárazanyag-felvétel visszaesését és a termelési mutatók romlását.

Árnyékolás

A napsugárzás az egyik legfontosabb hőstressz tényező, mert növeli a környezet és a test hőmérsékletét.

A helyesen kialakított árnyékolás hatására több kísérletben is megfigyelték, hogy nem csökkent a tehenek szárazanyag-felvétele és termelése, a napon tartott állományhoz képest. Egy floridai kísérletben a kifutót árnyékolták és megfigyelték, hogy a tehenek kevésbé melegedtek fel (testhőmérsékletük alacsonyabb volt) és kevésbé érezték a környezetet melegnek (a percenkénti légzésszámuk alacsonyabb volt), mint az árnyékolás nélküli tehenek. Ezen kívül az árnyékolt tehenek tejtermelése nagyobb, termékenyítési indexe kisebb volt, mint ahol nem árnyékoltak.

A jól felszerelt árnyékoló legalább 4,5-5,0 m2 árnyékot biztosít tehenenként és 3,5-4,0 m magasan a padozat felett van felszerelve.

Az árnyékolt terület alatt a tehenek szívesebben tartózkodnak, ezért a trágya és vizelet felitatására itt több almot kell biztosítani, mint másutt.

A kifutón kívül hatékonynak bizonyult az etetőút és az itatók környékének árnyékolása is. Az árnyékolás kialakítására több megoldás kínálkozik, lehet állandó épületi elem, de az időszakosan kifeszített dupla rasel háló is megfelelő, 80-85%-os árnyékolást biztosít és kevésbé költséges.

Ködképzés

Általában a hazai nyarak forrók és szárazak. Az alacsony relatív páratartalom lehetőséget ad a tehenek evaporációs hőleadásának fokozására, a hőérzetének csökkentésére.

A pihenőtérben vagy a jászlak fölött elhelyezett ködképző szórófejekkel végzett kísérletek minden esetben termelésnövekedésről számoltak be, ugyanakkor a tehenek szárazanyag-felvétele általában nem változott.

Egy kísérletben, amikor a tehén napi vízfelvételét is mérték, megfigyelték, hogy a permetezett tehenek vízfelvétele kisebb volt, mint a nem permetezetteké. Erre magyarázatul szolgálhat, hogy a permetezett tehenek kevésbé melegedtek fel, kevesebbet kellet izzadniuk a testhőmérsékletük fenntartása érdekében.

A ködképző szórófejeket a jászlak mögött, kb. a talajtól 3,0-3,5 méter magasságban javasolt beépíteni úgy, hogy a kiáramló víz a tehenekre kerüljön. A permetezés elsődleges feladata nem a környezeti hőmérséklet csökkentése, hanem a tehén szőrének nedvesítése, ahonnan a víz elpárolog, és hőt von el.

A tehenek permetezése általában napközben szükséges, éjszaka kevésbé. A ködképzés hatékonysága tovább fokozható, ha azt ventillátorokkal kombináljuk, melyek eltávolítják a párával telt levegőt, ezáltal elősegítik a tehén felületén lévő víz elpárolgását.

Ventilátor

A ventilátorok alkalmazása elsősorban azokon a helyeken ajánlható, ahol a légmozgás csekély. Különösen kritikus terület a hőstressz kialakulására a fejőház előtti zsúfoló tér.

A nagy zsúfoltság miatt, viszonylag alacsony környezeti hőmérséklet mellet is kialakulhat már a hőstressz. Ennek megelőzésére ezen a területen ventilátorokkal folyamatosan, még éjszaka is mozgatni kell a levegőt.

Fejőház kijárata

A tehenek számára friss ivóvizet kell biztosítani a fejőház kijáratánál, még akkor is, ha az istállóban több helyen is ihatnak, mert minél előbb jut vízhez fejés után az állat, annál nagyobb az esély a hőstressz csökkentésére. A kijáratnál a tehenekre permetezett víz tovább csökkentheti a tehenek hőérzetét.

Takarmányozás nyári melegben

Adag összeállítás:

Ha a fent felsorolt stratégiák nem eléggé hatékonyak, és az állomány szárazanyag-felvétele ennek ellenére csökken, a termelési szint fenntartása érdekében újra kell számolni a takarmányadagokat. Az új takarmányadag nem védi meg a tehenet a hőstressztől, csak a tehén termelési mutatóira gyakorolt hatásait csökkenti. A hőstressz napi takarmányfelvételre gyakorolt hatására a percenkénti légzésszámból következtethetünk a legegyszerűbben, melyet az alábbi táblázatban foglalunk össze. Ha a légzésszám 75/perc fölé emelkedik, akkor a tehén hőstressz állapotába került.

Szárazanyag-felvétel csökkenés (%) 0 5 10 15 20
Légzésszám (/perc) 75 80 85 90 95

A takarmányok bendőbeli fermentációja hőt termel, ami hidegben kedvező, mert hozzájárul a tehén testhőmérsékletének fenntartásához. Nyári melegben ez a fermentációs hő kedvezőtlen, mert megnehezíti a tehén testhőmérsékletének termoneutrális szinten tartását, ezért hőstressz alakul ki.

A meleg időben bekövetkező szárazanyag-felvétel csökkenés a tehén természetes reakciója a fermentációs hő csökkentése érdekében. A szárazanyag-felvétel csökkenése nem jár a termelés táplálóanyag igényének csökkenésével, ezért a termelés fenntartására a takarmányadag táplálóanyag koncentrációjának növelése szükséges.

A fermentáció során a rostban gazdag takarmányok több hőt termelnek, mint az alacsony rosttartalmúak. Ezért nagy melegben az adag rost koncentrációjának csökkentése szükséges, ami a gyakorlatban a tömegtakarmány-abrak arány csökkentését jelenti. A rost csökkentése hajlamosít a bendőacidózis kialakulására, ezért minden esetben bendőpuffer etetése szükséges.

A takarmányfelvétel csökkenését az energia- és fehérjekoncentráció növelésével ellensúlyozhatjuk. Energiabevitel növelésére olyan védett zsírok etetése javasolható, melyek nem hatnak károsan sem a bendőfermentációra, sem a takarmányfelvételre. A fehérjekoncentráció emelése során a védett fehérjék arányát célszerű emelni, a bendőben lebomló fehérje mennyisége változatlan marad.

Az ásványi anyagok közül elsősorban a nátrium koncentráció emelése szükséges a fokozott izzadás miatt.

Takarmánykiosztás módja

A kötetlen tartásban tartott tehenek közvetlenül napkelte előtt és után, valamint napnyugta előtt és után szeretnek enni. Nyári melegben ez a tulajdonság még kifejezettebbé válik, ezért a takarmánykiosztásnak a tehén takarmány felvételi szokásaihoz kell igazodni, a takarmányfelvétel maximálása érdekében.

Ez annyit jelent, hogy a napi adag kb. 65%-át este 5-6 körül - a sötétség beállta előtt 3 órával - és reggel 5 előtt célszerű kiosztani. Ezáltal a takarmányfelvétel maximálható és a fermentációs hőtermelés jelentős része a hűvösebb éjszakai, kora reggeli órákra esik.

A forró nyári időjárás hazai viszonylatban, a legtöbb évben előfordul, elkerülhetetlen velejárója a termelésnek, de a fenti módszerek együttes alkalmazásával a hőstressz termelési mutatókra gyakorolt kedvezőtlen hatásai eredményesen mérsékelhetőek.

JAVASOLT KIEGÉSZÍTŐ TERMÉKEINK:

ENERGY COW

(FOLYÉKONY)

Vitaminos energia kiegészítő tejelő szarvasmarha számára

50-400 g/egyed/nap

Energia-bevitelt szolgáló étvágygerjesztő hatású takarmány-kiegészítő szarvasmarha számára. Ösztönzi a szárazanyag fogyasztást étvágyfokozó komponensek segítségével. Az energia-bevitelt a glükogenezis folyamatába belépő glükózzal (propilén-glikol, szacharóz, glicerin) valamint PP vitamin bevitelével érjük el. Javítja tej minőségét és növeli a tejtermelést a fehérje metabolizmus és a zsírsavak egyensúlyának javításával. Az ENERGY COW csökkenti a ketózis kialakulásának az esélyét, védi a májat, és az immunrendszert. Javítja az involúciót.

ÖSSZETEVŐK:

Cukornád melasz, szőlőcukor szirup, cukor (szacharóz)

ANALÍTIKAI ÉRTÉKEK:

Nedvesség 34%, nyers fehérje 0,9%, nyers zsír 0%, nyers rost 0%,

szacharóz cukor 19%, nyers hamu 7 %

BELTARTALOM/KG:

PP VITAMIN 6.000mg,

propilén-glikol, glicerin, nátrium-propionát, aromák.

JAVASLAT:

Az Energy Cow a pH érték stabilizációjára ajánljuk,

ellés előtt és után,

meleg időszak és szilázs alapú diéta alatt.

FELHASZNÁLÁS:

A tápba elkeverve a következő mennyiségben:

50-400g/egyed/nap

Gyártja:

Unione Commerciale Lombarda SpA

RUMEN DAIRY

Vitaminos energia kiegészítő élesztő kivonattal tejelő szarvasmarha számára

50-300 g egyed/nap

Vitamin és energia kiegészítő tejelő tehenek számára ellés előtti és utáni periódusra. Ösztönzi a szárazanyag fogyasztást étvágyfokozó komponensek segítségével (glutamát és B12 vitamin). Javítja tej minőségét és növeli a tejtermelést a fehérje metabolizmus és az ecetsav-propionsav egyensúly javításával.

A Saccharomyces cerevisiae probiotikus hatása stimulálja az endokrin és immunrendszert, hogy befolyásolja az egyszerű (arginin) és az összetett aminosavakat (peptid és pepton). Az aminosav-tartalomnak köszönhetően (aszparaginsav és glutaminsav) méregtelenítő hatást fejt ki.

Az energia bevitelt a glükogenezis folyamatába belépő glükózzal (propilén-glikol, szorbit) valamint B1 és PP vitaminbevitelével érjük el. A RUMEN DAIRY csökkenti a ketózis kialakulásának az esélyét, védi  a májat, és az immunrendszert. Javítja az involúciót.

ÖSSZETEVŐK:

Hidrolizált protein Saccharomyces cerevisiae-ből, szőlőcukor (glukóz), cukor (szacharóz), nátrium-klorid

ANALÍTIKAI ÉRTÉKEK:

Nedvesség 40%

Nyers fehérje 2%

Nyers zsír 0%

Nyers rost 0%

Nyers hamu 3%

BELTARTALOM/Kg:

Vitamin B1 mg 480

VitaminB2 mg 480

Vitamin B6 mg 480

Vitamin B12 mg 3,5

Vitamin PP mg 8.700

Vitamin H (biotin)mg 1

Vitamin C mg 600

D-Pantoténsav mg 1.600

1,2 propandiol, szorbit, tartósítószereke (nátrium-propionát) és aromák

FELHASZNÁLÁS:

50-300g/egyed/nap mennyiségben. A napi takarmányadaghoz keverve 1-2kg/100kg, illetve 100-200g/egyed/nap mennyiségben.

Gyártja:

Unione Commerciale Lombarda SpA

LEVOFERM 3

Takarmány-kiegészítő, emésztést segítő hatással minden állatfaj számára

30-100 g egyed/nap 15-20 nap

1-2kg/tonna tak. folyamatosan

Kluyveromyces fragilis, Saccharomyces cerevisiae e saccharomyces carlsbergiensis fermentációjából származó élesztőkultúra teljes sejtekkel.

A LEVOFERM 3

egy speciális, 3 különböző élesztőtörzs erjesztéséből előállított speciális élesztő . A szárítást szabadalmaztatott eljárás szerint alacsony hőmérsékleten végezzük, az erjesztés folyamatát pedig egy olyan meghatározott ponton állítjuk le, melynél a denaturált enzimek szintje alacsony fokon marad valamint a vitaminok és más biofaktorok nem károsodnak.

A LEVOFERM 3 egy olyan prebiotikus hatást fejt ki, amely számos enzim (proteolitikus, amonilitikus, celluláz) és természetes B vitamincsoport jelenlétének köszönhetően befolyásolja a mikroflórát. Ezenkívül a Kluyveromyces fragilis törzsnek köszönhetően penészgátló hatása is van. Élő élesztőt nem tartalmaz.

ANALÍTIKAI ÉRTÉKEK

Nyers fehérje 31,5%, nyers zsír 2,2%, nyers rost 6%, nyers hamu 6,3 %

DL metionin 0,7%, lizin 2,1%

ÖSSZETEVŐK:

Szárított élesztőkultúra 3 különböző törzsből, olajok, zsírok, cellulóztartalmú termékek, ásványok, gabonák.

( Kluyveromyces fragilis, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis )

FELHASZNÁLÁS:

A tápba elkeverve a következő mennyiségben:

30-100 g / tehén/nap

Gyártja:

Unione Commerciale Lombarda SpA

LEVOMAX

Takarmány-kiegészítő tejelő szarvasmarha számára meleg időjárási körülmények alatt

30-100 g egyed/nap 15-20 nap

1-2kg/ tonna tak folyamatosan

Levomax hatékonyabbá teszi a takarmányozást, segíti a stressz helyzetek elviselését. Különösen ajánlott meleg időjárási körülmények között.

Használata intenzív tejtermelő állományokban javasolt.

Képes meghosszabbítani az enzimek működését

Csökkenti a mikotoxinok által okozott károkat. A fertőzött takarmányban elősegíti a fermentációs folyamatokat, illetve segíti ezek emésztését.

Támogatja a mikro flóra egyensúlyt és segíti a laktobacillusok mennyiségének növekedését

A magas enzimtartalomnak köszönhetően javítja az emésztést (pepszin, tripszin, lipáz, maltáz, stb.)

ÖSSZETEVŐK:

Szárított takarmányélesztő (Saccharomyces cerevisiae), citromsav fermentációjából származó szárazanyag, kukorica-párlat, gabona-fermentációból származó sűrített dehidratált kivonat, hőkezelt-devitalizált Aspergillus oryzae fermentációjából származó kivonat, búzaliszt, kukoricaliszt, búzakorpa, tejsavópor.

ANALITIKAI ÉRTÉKEK

Nedvesség 10%;

Nyers fehérje 30%

Nyers zsír 1,5%

Nyers hamu 7,5%

Nyers rost 12%

BELTARTALOM:

Saccharomyces cerevisiae NCYC Sc47  30*1010 UFC

cukor, gabona és liszt

FELHASZNÁLÁS:

A takarmányba elkeverve 10-100g/egyed/nap mennyiségben

Száraz, hűvös, fénytől védett helyen, gyermekektől elzárva tárolandó!

Minőségét megőrzi a gyártástól számított 6 hónapig

Nettó súly: 25kg/zsák

Gyártja:

Unione Commerciale Lombarda SpA

Elérhetőség

Taurina Agrár Kft.
Törökszentmiklós,
5200
Sziget dűlő 3.
Tel:
56 390 082
Fax:
56 390 082
56 590 711
E-mail:
  S.C. Alfa Kalota SRL.
407515
Sáncraiu
Nr. 201.
Jud. Cluj-Romania
Tel:
40 264 257 576
Mobil:
0741-215499
E-mail: